Čo je to NFT a ako nám zmení život?

od Naposledy Aktualizované: 30. jan, 2023

Svet sa posúva dopredu naozaj míľovými krokmi a to, čo bolo samozrejmosťou včera, dnes už nemusí platiť. Práca, škola, vzdelanie a dokonca ani jedlo už nie sú také, ako tomu bolo pred dekádou, nehovoriac o technológiách. Našťastie umenie a peniaze ostávajú stále rovnaké. Alebo nie?

S rozmachom kryptomien, akými sú napríklad Bitcoin či Ethereum, sa otvárajú priam nekonečné možnosti obchodovania, úspechu a zbohatnutia. Jednou z takýchto možností je aj stále populárnejší NFT. Čo táto skratka znamená ti skúsim vysvetliť nižšie v tomto článku.

NFT – čo to vlastne je?

NFT je skratka z anglického non-fungible token, čo v slovenčine znamená nezameniteľný token. Umenie nie je spomenuté na začiatku náhodou – NFT môžeme tiež pokojne označiť za umenie, avšak v metaverze, a teda vo virtuálnom priestore. Pri jeho kúpe tak nezískaš fyzicky existujúci obraz či sochu, získaš digitálny kúsok umenia v podobe GIF, obrázku, videa, avataru či hudobnej položky a čohokoľvek iného. Celý proces práce s NFT – od jeho kúpy až po vlastníctvo, prebieha online v digitálnom priestore. A práve začiatok tretieho desaťročia v tomto storočí takýmto nezameniteľným tokenom začína priať.

 

NFT Pixel Charakter

 

„No dobre, ale prečo je nezameniteľný?“, pýtaš sa. Jednoducho preto, že euro je vždy euro, dajú sa medzi sebou zameniť. Podobné je to aj pri kryptomenách ako Bitcoin, Ethereum a ostatné – aj tieto sú zameniteľné. NFT je však absolútne unikátne, kde nie je možné jeden kúsok vymeniť za druhý a hodnota každého je iná, avšak je možné kúpiť ho za peniaze či kryptomeny. Taktiež sú limitované v počte, zvyčajne iba po jedinom dostupnom kuse. Aj keď je napríklad na internete nespočetné množstvo kópií konkrétneho videa či obrázku, originál je len jeden a práve o ten majú záujem ľudia orientujúci sa v NFT s cieľom kúpiť ho, vlastniť a prípadne neskôr predať drahšie.

A že to funguje dokazujú napríklad diela ako „EVERYDAYS: The First 5000 Days“ od digitálneho umelca Mike „Beeple“ Winklemanna, ktoré sa predalo za skoro 70 miliónov dolárov, či známy prvý tweet spoluzakladateľa spoločnosti Twitter Jacka Dorseyho, ktorého hodnota je 2,9 milióna amerických dolárov. Aj keď tieto NFT môže vidieť každý, ľudia míňajú obrovské peniaze na to, aby sa stal majiteľmi originálu s vlastným autentifikačným kódom. Toto ich následne oprávňuje s NFT manipulovať podľa svojej vôle – nechať si ho a kochať sa ním, zbierať NFT či ho neskôr s výrazným profitom predať. Aj keď sa celý proces stále ešte kryštalizuje, je veľmi pravdepodobné, že cena tých najžiadanejších kúskov bude rásť – tak, ako je tomu aj pri tých najznámejších obrazov.

NFT a metaverzum

NFT existuje v metaverze, čo je akýsi virtuálny 3D svet umožňujúci užívateľom v ňom pracovať, tráviť svoj voľný čas, hrať hry či získavať informácie a implementovať ich do reálneho sveta. Pomocou svojho smartfónu do metaverza vstupuješ každý deň, jeho budúcnosť je však v zariadeniach virtuálnej reality. Hlavne mladí ľudia v ňom trávia množstvo času, čo ešte viac zvyšuje pravdepodobnosť úspechu nezameniteľných tokenov.

Populárne NFT portály ponúkajú také kúsky, akými sú rôzne avatary, krátke originálne videá, animácie, grafiky, domény, fotografie, digitálne zberateľské predmety a milióny ďalších. Dôkazom o rozmachu tohto odvetvia sú neustále prebiehajúce aukcie, výmeny, nákupy a predaje.

 

Virtuálna Realita - Headset

 

Najväčšie svetové spoločnosti ako Meta (Facebook), Apple, Microsoft či Google taktiež pracujú na svojich vlastných metaverse produktoch, ako hardvérových tak aj softvérových. Užívatelia sa tak premiestňujú do virtuálneho sveta, metaverza, ktorý otvára dvere novým možnostiam, medzi ktoré patrí aj NFT.

Ako nám môže NFT zmeniť život?

Ako každá podnikateľská príležitosť, aj nezameniteľné tokeny čakajú na akciu odvážnych. Svoje peniaze či kryptomeny môžeš investovať do ľubovoľného kúsku a stať sa tak zberateľom, ale aj úspešným biznismenom v priestore metaverza. S najväčšou pravdepodobnosťou bude cena konkrétneho NFT časom rásť tak, ako je to aj s fyzickým umením. Na čo teda môžeš zo začiatku vynaložiť nepatrné finančné prostriedky, to sa môže časom ukázať ako životná investícia zabezpečujúca finančnú slobodu.

NFT môže byť taktiež prostriedkom novej generácie, ktorá dokáže, že aj umenie a peniaze sa menia. Metaverzum sa časom stane súčasťou každodenného života každého obyvateľa planéty Zem a možno sa život presunie do tohto priestoru. NFT ťa tak na tento prechod môže pripraviť a v budúcnosti sa reálne ukázať ako tvoje najlepšie životné rozhodnutie.

Andrej

Autor: Andrej

Expert vo webových technológiách a práci s WordPressom už od roku 2007. Keď nie som práve pri PC, pravdepodobne sa učím cudzie jazyky alebo bicyklujem. Viac o mne si môžete prečítať tu.