Ako Šetriť Elektrinou – Tipy

od Naposledy Aktualizované: 21. okt, 2022

Pandémia a krach niektorých dodávateľov elektriny spôsobil v poslednej dobe turbulentný vývoj cien energií. Rapídny nárast dopytu po koronavírusových lockdownoch a pád niektorých alternatívnych dodávateľov hýbe trhom a niektorí ľudia sa boja (mnohí aj oprávnene), že nebudú mať dosť peňazí, aby vôbec boli schopní zaplatiť všetky náklady. Spôsobom, ako ušetriť, je prestať plytvať elektrinou.

Osvetlenie

Prvou cestou, ako znížiť spotrebu elektriny vo vašej domácnosti je osvetlenie. Mnohé domácnosti používajú neúsporné žiarovky, ktoré často konzumujú omnoho viac energie než tie úsporné. Nákup úsporných žiaroviek v dnešnej dobe nie je likvidačná položka a ceny sa priveľmi nelíšia od cien bežných žiaroviek. Navyše sa vám investícia vráti v podobe značných úspor. Snažte sa taktiež nenechávať rozsvietené v miestnostiach, v ktorých práve nie ste a naučte sa vždy zhasínať. Na inteligentných žiarovkách môžete dokonca meniť jas, a tak môžete znížiť spotrebu energie ešte viac.

 

Elektrina - Žiarovka

 

Spotrebiče – ako ich využívať čo najefektívnejšie?

Všetky domácnosti používajú veľké množstvo spotrebičov, ktoré spotrebúvajú veľké množstvo energií. Začnite ich používať čo najefektívnejšie. Je zbytočné prať vo veľkej práčke len dve tričká. Naučte sa prať menej často, ale využívajte práčku naplno. Nemusíte triediť a prať zvlášť jednotlivé farby. Rozlišujte napríklad len tmavú, farebnú a bielu bielizeň. Ak bielizeň nie je veľmi špinavá, snažte sa používať kratšie programy a nižšie teploty. Veľká časť energie, ktorú práčka spotrebuje mieri totiž práve na ohrev vody, a nie vždy potrebujete prať na teplote 60 °C.

To isté môžeme aplikovať aj na umývačku riadu. Vždy sa ju snažte naplniť na maximum, ale zároveň tak, aby sa všetko dobre umylo. Namiesto sušičky na bielizeň ju skúste povešať na vešiak. Ušetríte tak elektrinu a zároveň v zimných mesiacoch, keď kúrite, bielizeň rýchlo uschne na vzduchu. V lete zase môžete bielizeň povešať vonku na balkón alebo na záhradu.

Dnešné chladničky a mrazničky vedia regulovať svoju teplotu a dá sa nastaviť rôzna teplota, na ktorú budú vychladené. Je zbytočné nastavovať príliš nízku teplotu. Ak si nastavíte svoju chladničku a mrazničku optimálne, nebudú tak musieť veľmi chladiť, a tým pádom nebudú spotrebovávať také množstvo energie. Čím menej budú musieť ochladzovať všetko vo vnútri, tým viac ušetríte.

Taktiež sa snažte nechávať chladničku a mrazničku otvorenú čo najkratšie, aby chlad z nich neunikal zbytočne. Čím menej sa vzduch vo vnútri oteplí, tým menej energie sa spotrebuje na opätovné vychladenie na požadovanú teplotu. Ideálne si zoberte z chladničky to, čo potrebujete a čo najrýchlejšie ju znova zatvorte.

Kúrenie – aj tu je možné ušetriť nemalú čiastku

Ak na vykurovanie vašej domácnosti používate elektrinu, je rozumné zvážiť investíciu do inteligentných termohlavíc, ktoré vám budú neustále regulovať teplotu v miestnosti a teplotu vykurovania. Nielenže v miestnosti bude vždy príjemne, ale navyše nebudete kúriť vtedy, keď to nebude treba a ušetríte veľa peňazí. Tieto termohlavice totiž regulujú kúrenie v miestnosti veľmi efektívne podľa toho, ako si nastavíte požadovanú teplotu v aplikácii.

Počas zimy taktiež môžete využiť slnečné svetlo k vyhriatiu miestnosti. Ak si necháte vytiahnuté žalúzie, rolety alebo záclony, do miestnosti prejde viac slnka a k vyhriatiu miestnosti sa nespotrebuje toľko energie. V lete zase nezabudnite zaťahovať žalúzie a záclony, aby bolo v miestnosti čo najpríjemnejšie a nemuseli ste zapínať klimatizáciu či vetranie.

Ohrev vody – ak máte plyn, môže vás vyjsť na nemalé peniaze

Niektoré domácnosti používajú na ohrev vody elektrinu a nie plyn. Vyhnite sa zbytočnému plytvaniu s teplou vodou. Namiesto teplej vane si doprajte teplú sprchu, riady neumývajte v horúcej vode, ale len vo vlažnej. Používanie umývačiek tiež výrazne šetrí energie, pretože spotreba teplej vody je menšia. Počas umývania riadov zastavujte tečúcu vodu vo chvíľach, keď ju zrovna nepotrebujete. Šetríte tak nielen elektrinu na ohrev, ale taktiež aj vodu.

Ak bývate v dome a nerobí vám problém zainvestovať viac, zvážte možnosť inštalácie solárnych panelov na strechu vášho domu. Vďaka slnku dokážete na energiách ušetriť nemalú čiastku a celá investícia sa vám pomerne rýchlo vráti v podobe ušetrených peňazí. Investícia nemusí byť len do solárnych panelov, ale aj do úspornejších elektrospotrebičov. V dnešnej dobe sú totiž bežné domáce spotrebiče ďaleko úspornejšie než ich predchodcovia, a preto vám investícia do nových môže dlhodobo znížiť náklady.

Záver

Dnešná doba nie je jednoduchá a ceny rastú vo všetkých odvetviach. Každý z nás je nútený šetriť, mnohí splácajú hypotéky a iné pôžičky, a tak je dobré zamerať sa na zníženie nákladov domácnosti. Vyskúšajte tipy z tohto článku a určite ušetríte nemalú sumu. Cena elektriny priam vystrelila, a preto je nutné s ňou neplytvať a šetriť čo najviac.

Andrej

Autor: Andrej

Expert vo webových technológiách a práci s WordPressom už od roku 2007. Keď nie som práve pri PC, pravdepodobne sa učím cudzie jazyky alebo bicyklujem. Viac o mne si môžete prečítať tu.