Škandinávia Autom » RoadTrip - Tipy, čo Navštíviť

Škandinávia Autom » RoadTrip – Tipy, čo Navštíviť

od Naposledy Aktualizované: 25. jan, 2022

TIP: Odporúčam hľadať hotely s parkoviskom a blízko centra, aby ste si mohli ľahko pozrieť centrum každého mesta, ktoré navštívite.

Ak ste šoférsky zručný a nevadí vám odšoférovať napríklad aj 500 kilometrov denne (ak cestujete viacerí, môžete sa vystriedať, my sme cestovali traja), môžem vám odporučiť spraviť si výlet do Škandinávie. Podobne ako som ho pred pár rokmi absolvoval ja.

Na úvod by som chcel upozorniť, že pred takouto dlhou cestou je potrebné mať auto v top stave. Odporúčam skontrolovať všetky svetlá a tlak v pneumatikách. Taktiež by som neodporúčal absolvovať takýto výlet na staršom aute, ktoré má povedzme 15 rokov. A určite nezabudnite ani na cestovné poistenie.

 

Škandinávia Eurotrip

 

Ideálny čas na dovolenku v Škandinávii je leto, keď je tam celkom teplo (my sme mali celý pobyt 18 – 20°C). Avšak úplne ideálne mesiace sú jun alebo september, keď ešte nie sú letné prázdniny. Pretože v mesiacoch júl / august bývajú cesty dosť preplnené dovolenkármi.

Počas tohto nášho Eurotripu sme precestovali nasledovné krajiny: Poľsko, Nemecko, Dánsko, Švédsko a Nórsko. Fínsko či pobaltské štáty sme tentokrát vynechali. Prikladám aj trasu nášho road tripu:

 

Škandinávia Trasa

 

Keďže sme zo stredného Slovenska (ak vás zaujíma aj cestovanie po Slovensku, určite si pozrite aj môj druhý blog o cestovaní na Slovensku a v Česku), vyrazili sme najskôr do Poľska, smerom na Krakov a ďalej po diaľnici Katovice – Wroclaw. Vo Wroclawe sme strávili našu prvú noc (hotely v Poľsku sú ešte pomerne lacné) a na druhý deň sme smerovali už do Nemecka, konkrétne do Berlína, kde sme strávili ďalšiu noc. Ak sa tiež rozhodnete pre prestávku vo Wroclawe, určite si nájdite pár hodín na návštevu centra. Stojí to za to.

Na tretí deň sme už boli v Dánsku, konkrétne sme zašli až na sever do mesta Aalborg. Ešte na nemecko-dánskych hraniciach, pri nemeckom meste Flensburg, sme sa zastavili v nákupnom centre, ktoré bolo plné Dánov, keďže Nemecko je predsa len lacnejšie ako Škandinávia. Aj vám odporúčam, ak si chcete ešte niečo nakúpiť, spraviť tak ešte v Nemecku. Taktiež odporúčam zmeniť si dánske koruny (danish krone) a aj švédske, či nórske (podľa toho kam všade plánujete ísť), ešte na hranici.

Ďalší deň sme navštívili najsevernejší bod Dánska, mesto Skagen. Potom sme sa trajektom presunuli z Frederikshavnu už do Švédska, do Goteborgu. Musím pripomenúť, že trajekty sú tam dosť drahé (cca 100€). Hlavne, keď si kupujete lístok na mieste a nie vopred. No my sme vopred nevedeli, kedy presne tam dorazíme, takže sme lístky kupovali na mieste.

O deň neskôr sme dorazili do Nórska, konkrétne až do Osla. Hotel s raňajkami v Osle nás vyšiel najviac zo všetkých (bolo to v prepočte asi 120 EUR), no na nič, okrem ceny, sme sa nestažovali. Taktiež pripomeniem, že Nórsko síce nie je v Európskej Únii, ale je v Shenghene, takže počas celého nášho výletu sme neprešli žiadnymi hraničnými kontrolami.

Potom, ako sme si pozreli celé Oslo, sme to zamierili naspäť do Švédska, konkrétne sme cez Karlstad prešli až do Štokholmu. Štokholm sa nám veľmi páčil. Mne osobne dokonca najviac zo všetkých miest, ktoré sme navštívili. Nie nadarmo ho zvyknú nazývať aj „Benátky severu“.

Po návšteve Štokholmu sme zamierili na juh, cez Linkoping, Jonkoping (kde sme si dali aj malé prestávky) až do Malmo. Odtiaľ sme prešli mostom zo Švédska do Dánska, konkrétne do Kodane. Tento most je však spoplatnený a cena za prejazd osobného auta je cca 45 EUR.

Kodaň je celkom pekné mesto, no ani zďaleka nie je až taká zaujímavá ako napríklad Štokholm. Po jej návšteve sme zamierili naspäť do Nemecka, konktrétne do Wolfsburgu. V tomto meste má sídlo automobilka Volkswagen. Ak patríte medzi automobilových nadšencov (a to predpokladám, že áno, ak cestujete autom až do Švédska ako ja), odporúčam vám navštíviť Autostadt, kde si prídete na svoje.

Nakoniec sme zamierili na juhovýhod smerom naspäť. Prešli sme cez Česko a našu poslednú zastávku sme si urobili v Prahe, kde sme ešte jednu noc prespali. Na ďalší deň sme zamierili už domov na Slovensko.

Dalo by sa toho stihnúť aj viac. Napríklad niektorí ľudia zamieria až za polárny kruh, kde sa im podarí obdivovať aj polárnu žiaru. Alebo tak isto by sa dalo pokračovať ešte ďalej do Fínska.

Cenovo si takýto výlet treba dobre prepočítať. Napríklad v našom prípade to bolo cca 100€ na každú noc na hotel či motel + náklady na benzín (to už závisí od spotreby vášho auta). Samozrejme, ak cestujete napríklad len dvaja, dá sa prespať jednu-dve noci aj v aute, to je už na vás. A čo sa týka diaľničných poplatkov, tak diaľnice v celej Škandinávii sú bezplatné. V Nemecku boli ešte tiež bezplatné a platili sme len nejaké mýto v Poľsku.

Ak som vás aspoň trochu navnadil, tak vám prajem peknú dovolenku v Škandinávii a nižšie prikladám ešte zopár fotiek na inšpiráciu.

Fotogaléria:

Andrej

Autor: Andrej

Expert vo webových technológiách a práci s WordPressom už od roku 2007. Keď nie som práve pri PC, pravdepodobne sa učím cudzie jazyky alebo bicyklujem. Viac o mne si môžete prečítať tu.