Čo je to WordPress a na čo sa Používa » Krátky Popis

od Naposledy Aktualizované: 18. júl, 2022

Pýtate sa, čo je to WordPress a na čo sa používa? Skúsim vám to vysvetliť v tomto článku.

WordPress je redakčný systém (CMS – Content Management System) na tvorbu webových stránok, ktorý v súčasnosti využíva už viac než 43% (údaj z apríla 2022) všetkých webstránok na celom internete. Beží na platforme PHP a na fungovanie potrebuje taktiež MySQL databázu. WordPress je zdarma, je to open-source software. Navyše naň existujú tisícky šablón a pluginov (modulov). Takmer na každú funkciu, ktorú budete potrebovať, existuje plugin.

 

Web WordPress Slovensko

 

Na používanie WordPressu budete potrebovať web hostingový účet. Ja používam a odporúčam WebSupport. Je to podľa mňa najpopulárnejší slovenský hosting.

Hoci je WordPress zdarma, existuje naň aj veľa platených rozšírení, a to hlavne šablóny a pluginy. Téma (šablóna), ktorú používam na tomto blogu sa volá Divi. Je to moja obľúbená šablóna pre WordPress.

* Tento článok obsahuje affiliate odkazy. To znamená, že ak si službu zakúpite, ja za to dostanem aj malú províziu, ako odmenu za tento článok. Samozrejme, ak ma nechcete podporiť, nemusíte nakúpiť cez môj odkaz.

WordPress je veľmi jednoduchý na používanie a môžete pomocou neho vytvoriť blogy, firemné stránky, e-shopy, portfóliá, diskusné fóra, či členské webstránky. Na vytvorenie e-shopu budete napríklad potrebovať plugin WooCommerce, ktorý je k dispozícii zdarma. Toto rozšírenie je veľmi obľúbené a veľa obchodníkov ho používa pre svoje internetové obchody. Existujú naň aj stovky ďalších doplnkových rozšírení.

V krátkosti spomeniem aj niečo z histórie WordPressu. WordPress založil v roku 2003 Matt Mullenweg. Stojí za ním Mattova firma, ktorá sa volá Automattic. Taktiež kúpili napríklad plugin WooCommerce. V decembri 2018 vyšiel WordPress 5.0, ktorý priniesol nového tvorcu blokov, takzvaného Gutenberga. Ja mám však radšej tvorcu Divi, ktorého používam namiesto Gutenberga.

Keďže existuje wordpress.com a aj wordpress.org, ľudia si ich niekedy medzi sebou mýlia. V službe WordPress.com máte zahrnutý už aj web hosting (za poplatok), no nie je veľmi flexibilný. Napríklad na ňom nemôžete používať prémiové šablóny ako Divi. Väčšina ľudí (vrátane mňa) však používa verziu wordpress.org s vlastným hostingovým riešením. Takto budete mať nad svojou webstránkou úplnú kontrolu a budete aj jej plným vlastníkom. Takže, najlepšia cesta je stiahnuť si WordPress z sk.wordpress.org/download a nainštalovať si ho na svojom hostingovom účte.

Ak ste sa rozhodli vytvoriť si vlastnú webstránku pomocou WordPressu, môžete si prečítať môj kompletný návod, ako si vytvoriť vlastnú webstránku pomocou WordPressu. Dúfam, že vám bude nápomocný.

A ak by ste potrebovali s niečím pomôcť, môžete sa opýtať WordPress komunity, napríklad vo Facebookových skupinách.

Andrej

Autor: Andrej

Expert vo webových technológiách a práci s WordPressom už od roku 2007. Keď nie som práve pri PC, pravdepodobne sa učím cudzie jazyky alebo bicyklujem. Viac o mne si môžete prečítať tu.